PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Samson en Gert Kerstshow 2014

maandag 22 december 2014Plopsa Theater De Panne

Samson

Een donders ad remme Walter De Donder speelt dit jaar als de Burgemeester in de Samson en Gert Kerstshow. In die mate zelfs dat ie door te freewheelen zijn eigen baas, Verhulst, met de mond vol tanden laat staan. Gertje blijkt geen repliek te hebben en Koen Crucke krijgt verderop in de voorstelling zelfs de slappe lach als Alberto. Zo erg zelfs dat even zijn stuk uit “Vliegen” vervliegt in gegiechel. Of hoe de Samson en Gert Kerstshow 2014, de moeder aller Belgische familieshows, ons weer tot drie keer toe in een deuk van het lachen bracht. De voorstelling werd veruit een van de meest hilarische van het najaar.

De show is nog maar net begonnen, en de toon is al meteen gezet. “Dit is de mooiste dag” klinkt het door de luidsprekers. Dat kan zeker gezegd worden van Van Leemhuyzen. Door 100 potten “Boke Choco” te kopen, heeft ie een reis voor drie personen naar Spanje gewonnen. Hij gaat dus op reis en hij neemt mee… “De Burgemeester en Alberto”.  Samson en Gert mogen thuis blijven want ze hebben een Kerstshow te spelen en vermits de andere drie vrienden toch niet op de affiche staan (maar Prinsessia wél nvdr.) – meteen de eerste steek van de voorstelling – mag het duo wat hen betreft de klus zelf klaren.

Van Leemhuyzen shaket er weer stevig op los als hyperkineet. Quotes als “Ik heb mijn pilletjes niet genomen” en later een weinig geruststellend “Ik ben in behandeling” werken in no time op de lachspieren.  Alberto ziet dat reisje meteen zitten en zet Eviva España in wat uiteraard de feeststemming extra onderstreept in de zaal. Al is Gert niet meteen mee met de fun: “Dat is hier geen bejaardentehuis hé!” Daarna neemt De Donder volledig de leiding, met scherpe en alerte replieken die zelfs zijn collega’s met verstomming doet slaan. Verhulst vindt dat iedereen één na één zijn pakje onder de kerstboom moet open doen. Het moet een beetje ordelijk verlopen, volgens hem. Spek voor de bek van de Burgemeester is dat, die geen moeite moet doen om die uitspraak uit te vergroten. Met zijn geweldig gevoel voor overdrijving schildert ie de hondenbezitter als een ietwat autistisch figuur met (licht) dictatoriale trekken af.  Touché.

De prinsessen van Prinsessia hebben ondertussen een brief (ondersteboven) laten overhandigen aan Gert. Zij verkiezen vandaag de Kerstprins en om in aanmerking te komen moet iedereen een proef ondergaan. Reden voor Van Leemhuyzen, Alberto en de Burgemeester is het om toch maar te blijven en dat reisje naar Spanje (naar “Benen Krom” volgens Samson, wat gezien de gemiddelde leeftijd die er rondloopt nog lang niet onjuist is ook) te laten voor wat het is.  Onder de prinsessen blijkt Helle Vanderheyden als Prinses Iris veruit de beste vocale prestatie live neer te zetten. Alle anderen klonken nog behoorlijk aarzelend en onzuiver en mogen dus nog wat bijkomende zanglesjes volgen in de prinsessenschool in een land hier ver vandaan.

Maar voor het zover is en Prinsessia optreedt, mag Van Leemhuyzen zijn vrienden foppen wat al snel voor ergernis zorgt. Vocaal blijken Verhulst en co trouwens erg goed bij stem te zijn, aangevuld met een opvallend jong kinderkoor (9 meisjes en 1 jongen, niet allemaal even toonvast trouwens) en erg goeie live band. Met twaalf dansers, waarvan 1 jongen die overigens erg straf is en terecht vaak een plek op de voorgrond krijgt,  krijgt de show ook extra glittergehalte. Sommige pakjes zagen we al eens eerder (de snoepjes  in “Alles is op” bijvoorbeeld). Bij “Vrienden voor het leven” had het ballet een zwarte en een witte schoen aan, ook in de kledij werd die split doorgevoerd, de ene kant zwart, de andere wit. Knap werk hoor.

Over kledijkeuze gesproken: tijdens hun grappige balletuitvoering stonden Van Leemhuyzen en de Burgemeester in een roze jurk. “Ik heb die al eens eerder gezien” wist Verhulst waarop De Donder laconiek antwoordde: “Ja die is van Marlène. Ze kon er niet meer in!” Verhulst blijkt compleet van de kaart terwijl De Donder aangeeft door met zijn wijsvinger te draaien in de buurt van zijn voorhoofd, dat die hilarische repliek kennelijk nog even moet doordringen bij Verhulst. We kunnen het ons niet herinneren. Maar in al die jaren Samson en Gert Kerstshow, had de baas van Studio 100 deze keer geen pasklaar antwoord klaar. De man stond met zijn mond vol tanden wat zelden, wat zeggen we, zeer zelden voorkomt.  Héérlijk dat freewheelen, en improviseren op het moment.

Helemaal neergaan van het lachen deden we wanneer Koen Crucke verkleed als Carnavalsprins/kerstboom (inclusief verlichting en kerstballen) op het toneel verscheen met achteraan behoorlijk wat stukken hulst in verwerkt. “Waarom ben je verkleed als struik?” was maar een kleine voorzet van Verhulst voor de Burgemeester er een “Wie is die chocoprins?” tegenaan gooide. Crucke, die homo is in het echte leven, proest het uit. De jongste kinderen in de zaal hebben niets door, maar de tieners en hun ouders wél. Of dat niet genoeg is, begint zijn kostuum op en neer te gaan van het lachen. Vooraan heeft ie wellicht een ingebouwde batterij om die kerstlampjes te doen branden, wat een opmerking oplevert van Verhulst. Crucke komt zelf ondertussen niet bij van het lachen. Er wordt verwezen naar Alberto de buikdanser en Verhulst wijst naar het stukje blote buik van Crucke dat te zien is waarop die toegeeft geen onderlijfje aan te hebben en meent dat prinsessen een beetje bloot wel zullen appreciëren.  De acteur krijgt de slappe lach die ook tijdens “Vliegen” nog niet voorbij is waardoor ie even enkele lijnen zang laat liggen. Veruit een van de meest hilarische momenten ooit, is het.

Wanneer Gert een cadeaubon voor een etentje met drie personen in restaurant De Gulden Fazant als cadeau voor kerst gekregen heeft, moet hij Marlène en Jean Louis Michel uitnodigen. Opnieuw ziet De Donder zijn kans schoon om Verhulst een steek van jewelste te geven want hij gelooft nooit dat ze dat zal zien zitten: “Marlène wil alleen eten met een slimme mens!”, luidt het. Een verwijzing naar de derde plaats die Verhulst haalde in het tv-programma De Slimste Mens ter Wereld.

De Burgemeester mag dan wel finaal niet tot Kerstprins gekroond zijn door de prinsessen van Prinsessia maar Walter De Donder was verdorie de scherpste en meest hilarische van deze Samson en Gert Kerstshow. Geef die man een eigen eindejaarsconference met een goeie aangever. Aan allen die hier aanwezig zijn…

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Dit is de mooiste dag
 2. Eviva España (Alberto)
 3. Dan is het Kerstmis
 4. De wereld is mooi
 5. Ballet (Van Leemhuyzen en de Burgemeester)
 6. Zwaaien
 7. Toreador uit de opera Carmen van Bizet (Alberto)
 8. Vrienden voor het leven
 9. Alles is op
 10. Vliegen
 11. Prinsessia (Prinsessia)
 12. Mag ik jou kussen (Prinsessia)
 13. Tingelingeling
 14. Samsonrock


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter