PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Causes | Paaspop 2016

zaterdag 26 maart 2016Festivalwei Schijndel

Causes
Foto: Causes

Gillende meisjes, meeklappen op de songs en vooral luidkeels zingen. Causes zit met sterke songs klaar om grote weides te bestormen. Eerste halte was de main stage van Paaspop waar ze de tent mochten openen. De band bracht gevoelige nummers waarin een melancholische sfeer overheerste. Hoewel de meeste nummers eenzelfde stijl en opbouw hadden, zijn het stuk voor stuk uitstekende meezingers. De looks en de Nederlandse fans hebben ze al mee, nu nog de rest van de wereld.

Causes is een indiepopband uit Utrecht. De Engelse singer-songwriter en zanger van de groep Rupert Blackman woont al iets meer dan zes jaar in Nederland. Zijn carrière kwam in een stroomversnelling toen Anouk hem ontdekte. Inmiddels heeft hij een band Causes. Het debuutalbum van Causes “Under Bridges That You Built For Me” kwam uit op 5 februari 2016.

Causes waarschuwt op deze zonnige dag vanaf het begin voor een storm. Ze hebben het natuurlijk over zichzelf met hun stormachtige muziek. Hoewel Causes erg atmosferische en tedere muziek speelt, bouwt de band telkens op naar een climax. De Britse invloed van de zanger geeft deze Nederlandse band een internationaal karakter. Blackman heeft de looks van een echte frontman waardoor sommige meisjes in het publiek verdrinken in de ogen van de man en dromen van een mooie toekomst. De nummers van Causes zijn gericht op stadia. Iedere song brengt een bepaald gevoel met zich mee waardoor iedereen dit, zelfs zonder kennis van de tekst, wil meezingen. Onder meer bij “Sparrows” en “Back To Life” ontstaat zo’n gevoel.

De emotionele waarde van ieder nummer benadrukt de band door de fragiele en hoge stem van zanger Rupert Blackman. Het tovert spontaan tranen in de ogen. Zeker wanneer hij op de piano speelt bij “A Million Times“, “Walk On Water“ en “This Sinking Ship“. Het doet wat denken aan een mix tussen Tom Odell en Imagine Dragons, want zowel emotionaliteit als bombast heeft de band in zich. Wanneer de jonge groep met vier samen zingt, versterkt dit het sfeervol gevoel dat de band wil creëren. Het blijft niet bij meezingen. Causes laat het volledige publiek ook meeklappen en dat werkt aanstekelijk. De muziek heeft telkens een gelijkaardige opbouw. Zo beginnen ze met een simpele gitaar, gevolgd door een uithaal van de zangstem met grootse gitaren die een breekbare sfeer neerzetten. Toch geniet het vrouwelijke publiek hier met volle teugen van. Ze kunnen hun emoties ten volle uiten. Zoals iedere grote band dat doet, eindigt Causes in een apotheose met de bescheiden hit “Teach Me How To Dance With You“ en nieuwe single “All For Us“. Het einde van een gevoelige set die bij verschillende mensen een traantje bezorgde.

< Niels Bruwier >

De setlist: 

1. The Storm
2. Take Me To The River
3. Sparrows
4. A Million Times
5. Walk On Water
6. Close To Me
7. Back to life
8. On My Mind (cover Ellie Goulding)
9. This Sinking Ship
10. Teach Me How To Dance With You
11. All For Us


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter