PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Throwback Thursday in het Sportpladijs

donderdag 30 november 2017Sportpaleis Merksem

Throwback

130.000 toeschouwers ontvangt Studio 100 op zes dagen in het Sportpaleis. 56.000 tijdens 5 shows van de Grote Sinterklaasshow 2017 dit weekend en 74.000 voor #Throwback Thursday in het Sportpladijs daarvoor en erna. Het productiehuis in Schelle kan op die manier ook de winstgevendheid verhogen want beide shows gaan door op hetzelfde podium en met dezelfde belichting en geluidsinstallatie. Meer dan een nostalgieshow is #Throwback Thursday in het Sportpladijs dus eigenlijk een Grote Sinterklaasshow voor grote mensen geworden. Zonder Mega Mindy, Rox en co. weliswaar. Bij #Throwback Thursday in het Sportpladijs enkel nostalgische acts als W817, de deelnemers aan Junior Eurosong zoals Tonya, Thor, Laura Omloop en Jonas van X!nk. Kers op de taart van het hele gebeuren is een eenmalige reünie van Spring dat een zinderend 40 minuten durende best of in sneltreinvaart laat horen. Als headliner na de pauze volgt een optreden van Samson en Gert dat een uur duurt waarbij de grootste zaal van het land in de fik gezet wordt, figuurlijk dan. Maar dat is niet erg, want Samson en Gert zijn al jaren bij de brandweer.

Die-hardfans
De allereerste show van #Throwback Thursday in het Sportpladijs die in verkoop ging was die van donderdag 30 november. Dáár zaten dus de die-hardfans, de nostalgici van het eerste uur. Zowel presentator Steven Van Herreweghe als Gert Verhulst wisten dat maar al te goed en speelden daar zeer handig op in wat in no time dan ook op extra publieksenthousiasme kon rekenen voor zover dat nog nodig was. Nog voor de show startte, kolkte immers een waanzinnig snelle Mexican Wave over de tribunes, balkon en het middenplein. Dit, en enkel dit waren de allergrootste fans. De rest zijn nu eenmaal meelopers. Zij kozen – logisch ook gezien de titel van het event – voor het optreden op donderdag om terug te blikken naar hun jeugdjaren. Wie woensdag kwam, had bij wijze van spreken een generale repetitie met publiek meegemaakt: een goeie fuif. Maar op donderdag werd het een megafuif, hét kinderfeestje van de eeuw.

In de broek doen
Ketnet startte in 1997 toen iedereen massaal naar Titanic ging kijken in de bioscoop, Barbie Girl van Aqua een grote hit was en buffalo’s (“in Aalst noemen we dat slettensloefen” aldus Van Herreweghe) in de mode waren. Op 1 december, precies om middernacht was het dus zo ver, en kon Ketnet zijn 20 kaarsjes uitblazen. De allereerste presentatie van Steven kregen we dan ook te zien waarin ie hilarisch “Ik zeg ja tegen het leven.” zei. “Ik deed toen in mijn broek. Maar de meesten van jullie deden dat toen ook.” grapte hij daarover.

W817
W817 mocht de show muzikaal openenen met ‘We zijn er voor elkaar’, ‘Zoë eet pita’ en uiteraard ‘W817’. Akke (gespeeld door Aron Wade die tevens ook Ketnetwrapper is geweest) mocht zijn specifieke lach nog eens laten horen in het Sportpaleis. De band deelde het publiek in drie stukken en liet het respectievelijk ‘Wacht’, ‘Eens’, ‘Even’ uitbrullen, steeds iets sneller na elkaar ook. Oorverdovend werd het.

Kweekvijver
“Een kweekvijver van talent en bacterieën dat is Ketnet”, wist Van Herreweghe terwijl Sofie Van Moll die kweekvijver dezer dagen letterlijk heeft genomen. Zij heeft een nieuwe generatie Ketnetters thuis rondlopen. Na een hilarisch spelletje Ketnetkroket dat Lise-Marie als zesjarige destijds verloor, en nu ook opnieuw in het Sportpaleis, ontving ze die exclusieve sweater ‘Ik ben die loser van de Ketnetkroket’. Sinterklaas kon er dan wel niet bijzijn tijdens #Throwback Thursday in het Sportpladijs, hij had wel een videoboodschap ingesproken waarin ie zei dat er dit jaar geen stoute kinderen waren.

Ondeugend
De show kreeg voor het eerst en lang niet het laatst een ondeugend kantje toen de Sint een oproep deed aan onder andere Laura uit Dendermonde om het huwelijksgeluk niet zo theatraal te bezigen. Zijn paard schrikt van al die overdreven geluiden die gemaakt worden. “Hou het rustig” was zijn advies terwijl zijn Zwarte Pieten – “dat was een grensoverschrijdende opmerking” aldus Van Herreweghe die het meteen aanpaste in ‘Schoorsteenpieten’ – snoepjes in het rond gooiden. De 4 Juniors (“eigenlijk zijn het ondertussen al ‘Seniors’” grapte de host) zongen in een medley ‘Hé doe maar mee’ (Tonya), ‘Tocht door het donker’ (Thor), ‘Zo verliefd’ (Laura Omloop) en ‘De vriendschapsband’ (Jonas Meukens van X!nk). Thor heeft duidelijk de baard in de keel gekregen en haalde zijn sopraanstemmetje van destijds helemaal niet. Hij lijkt wel een bas tegenwoordig waardoor de song ondertussen gewoon te hoog is voor hem. Ook bij Tonya hoorde je dat ze veel minder frequent zingt dan pakweg Laura (die opkwam op een schommel) en Jonas van X!nk die de fans stevig liet meekelen. De sfeer was dus optimaal zodat Spring daar verder op kon surfen. Alleen was het jammer dat er een podiumwissel nodig was om de instrumenten van Spring klaar te zetten. Die duurde welgeteld 3 minuten (de duur van ‘Samson is a dj’) waarbij het publiek op het einde opnieuw mocht aftellen. Toch een jammere keuze, die break. Het had ook zonder gekund als Studio 100 zich daar beter op had voorzien.

Luider dan Metallica
Na een korte intro vloog Spring er al meteen tegenaan met ‘Vrije val’. “Als het ook hard kan waarom zou je dan zacht gaan.” zingt Jelle Cleymans daarin. Dat kon ook gezegd worden van de waanzinnige reacties in het publiek. De fans zongen luidkeels mee in die mate zelfs dat ze moeiteloos over het decibelniveau van het jongste optreden van Metallica in het Sportpaleis gingen terwijl Springs set ondertussen al van vuurwerk en vlammen op het podium voorzien was. Nergens leek het of de band er zo veel jaren uit is geweest. Zelfs een platte batterij waardoor Cara Van der Auwera niets meer hoorde door haar ‘in ears’, kon het feestje niet bederven. Ook dat was overigens een van de weinige productionele foutjes die we te zien kregen. Cleymans loste het goed op door gewoon verder te gaan met ‘Ik ben jong’ dat begeleid werd door CO2-jets.

Erotische spanning
Tussen Cara en Jelle is er altijd wel een zekere aantrekkingskracht geweest op het podium. Niet zelden liet zij haar hand over zijn schouders gaan. In het Sportpaleis gingen de twee nog een stapje verder. Ze deden allebei hun vest uit en schurkten aan tegen elkaar op de tonen van ‘Appelmoesblues’. Een nummer met een dubbele bodem, gaf Cleymans toe terwijl een meisje met open mond op de videoschermen reageerde op deze onthulling. Dat de song overging in een streepje ‘You can leave your hat on’ was dan ook geen toeval. Spring liet het publiek ook E=MC² meermaals nabrullen tijdens ‘Juf van fysica’ en Jelle stond stil bij hun Eurosongavontuur dat er niet kwam omdat Marcel Vanthilt daar een stokje voor stak. ‘Jan zonder vrees’ bleek echter in het Sportpaleis wat ‘Geef het op’ al jaren is voor Clouseau: één groot meezingfeest. En wie de lyrics niet kende, kon spieken op de grote schermen waar elk nummer voorzien werd van ondertitels. Vervolgens zette het middenplein spontaan de polonaise in tijdens ‘Met de trein naar Oostende’ dat voorzien werd van confetti. Met ‘Te min voor Anja’ en hun titelnummer ‘Spring’ zette de band met een vet uitroepteken een einde aan een killerset. “Wie heeft Metallica nodig als je Samson en Gert hebt?” riep Van Herreweghe het uit toen ie meldde dat we luider dan de fans van Metallica klonken waarna ie de pauze omdoopte tot ‘speeltijd met alcohol’.

Marlèneke zit op Tinder
Het tweede deel was helemaal voor Samson en Gert die maar liefst 17 nummers lieten horen tijdens hun set die exact een uurtje duurde. Was de sfeer in het Sportpaleis al zot dan kon het kennelijk nog wat gekker na de speeltijd. Gert had al meteen een fan in de gaten op de eerste rij en ging ernaartoe om een tekening in ontvangst te nemen wat op zwaar applaus onthaald werd. Later tijdens het optreden zagen we de cameramannen inzoomen op een tekening van een smartphone met op het scherm een vrouw afgebeeld en de tekst: ‘Marlèneke zit op Tinder’. Een feestje zonder meer zou het worden tijdens ‘Wij gaan beginnen’. En of! De twintigers en dertigers in de zaal, met een ruime meerderheid aan meisjes – een bron heeft het over een 7 meisjes op 3 jongens-verhouding- zongen alle hits van Samson en Gert mee die de revue passeerden. Op ‘Slaapliedje’ met knappe trompetsolo na misschien want dat nummer dat uit hun allereerste album dateert, en dus nog van voor de Ketnetperiode was kennelijk niet zo gekend. Het nummer dateert dan ook uit de periode dat Samson en Gert nog te zien was op TV1 – nu één – en er uitgezonden werd op woensdag en zondag. Aanvankelijk werd er niet veel meer dan tekenfilmpjes zoals Bugs Bunny in aangekondigd. Daarna kwam er het decor met de woonkamer waarbij de hond en zijn baasje de mooiste tekening die ze ontvingen een prijs gaven: ‘een Kangoeroespaarrekening van de ASLK met 1000 (Belgische) frank erop’. Pas daarna zijn de andere figuurtjes er een voor een bij gekomen. Kennelijk waren er toch niet zo gek veel dertigers van onze generatie aanwezig die ‘Slaapliedje’ van begin tot einde konden meezingen. De jonge twintigers waren simpelweg in de meerderheid.

Kobe blijf van mijn zoon af!
Alle personages kwamen heel even langs. Zo speechte de Burgemeester terwijl het Sportpaleis luidkeels meedeed, liet Octaaf optekenen dat ochtendgymnastiek toevallig één van zijn specialiteiten is, bleek Van Leemhuyzen zijn voetbal kwijt te zijn en had Alberto al het lekkers backstage opgegeten. Gert Verhulst wist maar al te goed voor wie hij aan het optreden was: “Jullie waren er als eersten bij toen we de eerste avond hebben aangekondigd!” De fans gooiden hun handen dan ook in no time omhoog en omlaag tijdens ‘De trampoline’ en bij ‘Ochtendgymnastiek’ en ‘Alles is op’ voerden ze de choreografie massaal uit. Tijdens ‘Wij willen voetballen’ maakten zowel Jonas Van Geel als James Cooke die in het publiek stonden een duivelsteken met de handen wat op extra gejoel onthaald werd. Het meest hilarische moment volgde ongetwijfeld toen Kobe Ilsen Viktor Verhulst een zoen gaf wanneer de kiss cam tijdens ‘Verliefd zijn’ zijn ding deed. ‘Kobe blijf van mijn zoon af!’ grapte Gert Verhulst niet veel later.

Uitzinnig
Het uitzinnige publiek werd ondertussen richting grote finale geloodst met ‘Piraten-potpourri’ dat voorzien werd van vlammen en CO2-jets, de nog steeds erg knappe opbouwende song ‘Er zit meer in een liedje’ dat akoestisch begint waarna de basgitaar, drums en de rest van de band invalt en ‘Samen op de moto’. Na ‘Alles is op’ wou het publiek er niet van weten dat dat het laatste nummer zou geweest zijn en brulde spontaan de Samsonrock uit. Samson en Gert brachten een strakke versie met geweldige solo op elektrische gitaar. “We want more!” keelde het publiek het uit.

#Throwback Thursday in het Sportpladijs vroeg dus om meer en links en rechts hoorden we enkele twintigers plannen maken om nog die laatste tickets te scoren voor een van de volgende concerten in het Sportpaleis. Wat! Een! Show! Hopelijk is Studio 100 commercieel slim genoeg om zoals de traditie het wil deze show op DVD uit te brengen.

< Bert Hertogs >

De setlist:
Deel 1:

Filmpje 20 jaar Ketnet

Filmpje eerste presentatie Steven Van Herreweghe

W817

 1. We zijn er voor elkaar
 2. Zoë eet pita
 3. W817

Filmpje 20 jaar Ketnetwrappers
Ketnetkroket met Lise-Marie
Filmpje Sinterklaas
Sinterklaasmedley

Junior Eurosong Medley

Hé doe maar mee (Tonya) – Tocht door het donker (Thor) - Zo verliefd (Laura Omploop) – De vriendschapsband (Jonas Meukens van X!nk)

Samson is a dj (3 min. change over)

Spring

 1. Spring Intro
 2. Vrije Val
 3. We kunnen het leven aan
 4. De sterren zijn blijven staan
 5. Appelmoesblues (met stukje ‘You can leave your hat on’ op het einde)
 6. Ik ben jong
 7. De juf van fysica
 8. Jan zonder vrees
 9. Met de trein naar Oostende
 10. Te min voor Anja
 11. Spring

Deel 2:

Samson en Gert:

 1. Het Samsonlied (instrumentaal op klarinet door papa Cleymans) – S&G Intro
 2. Wij gaan beginnen
 3. Het Samsonlied
 4. Speech van de Burgemeester (aan allen die aanwezig zijn, aan allen die heel luid gaan meezingen, aan allen die naar de disco gaan)
 5. In de disco
 6. Had je tien miljoen
 7. Ochtendgymnastiek met Octaaf De Bolle
 8. Wakker worden
 9. Wij zijn bij de brandweer
 10. Slaapliedje
 11. De trampoline
 12. Mexico
 13. Vanleemhuyzen is zijn voetbal kwijt
 14. Wij willen voetballen (Jonas Van Geel en James Cooke maken in het publiek voor de camera’s duivelstekens)
 15. Verliefd zijn (met kiss cam waarbij we Kobe Ilsen Viktor Verhulst zien kussen)
 16. Piraten-potpourri
 17. Er zit meer in een liedje
 18. Samen op de moto
 19. Alberto heeft backstage alles opgegeten in zijn loge
 20. Alles is op
 21. Samsonrock


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter