PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Samson en Gert Kerstshow

zaterdag 19 december 2009Kon. Elisabethzaal Antwerpen

Samson

“Parodieer eens jezelf want wat je zelf doet, doe je beter.” Onder dat motto voert Studio 100 dit jaar zijn negentiende Samson en Gert Kerstshow op. 20 Jaar bestaan Samson en Gert ondertussen, en het lijkt wel alsof ze nog maar pas bezig zijn, zoveel plezier hebben Verhulst, Thyssen (als Samson), Crucke (als Alberto), Baele (als Van Leemhuyzen), De Donder (als burgemeester) en Royaards (als de afgevaardigde van de Minister) nog steeds.

Crucke doet voor het eerst sinds lang mee. Zijn personage is nog steeds razend populair. Gert noemt hem af en toe uiteraard  “Albert” waarop hij “Ten eerste is het Alberto en ten tweede …” zegt, een zin die in het collectief geheugen gegrift staat en nog steeds meegebruld wordt door de kinderen in de zaal. Nog zo’n quote die steevast terugkomt is een toespraak van de burgemeester die altijd iedereen feliciteert “Aan allen die hier aanwezig zijn proficiat, aan allen die hier niet aanwezig zijn…”. “Ook proficiat” klinkt het uit volle borst in de zaal.

De vrienden geraken het niet eens wat ze willen doen rond Kerstmis. Van Leemhuyzen wil een dansconcours. Alberto wil zingen. In duo’s zullen ze uiteindelijk aantreden voor de danswedstrijd. Van Leemhuyzen kiest om met Mireille van de postzegelclub een “Van Leemhuyzen house” te dansen. Hun choreografie is ronduit hilarisch. Toch loopt er iets fout, en ook bij het danskoppel Alberto en de Burgemeester loopt niet alles gesmeerd. Dat kan ook gezegd worden van de afgevaardigde van de Minister die op Paulette, de dochter van de Minister moest passen. Want Piet, haar lievelingskonijn is zoek en daarom vraagt hij Gert en co. om haar op te beuren.

Uiteindelijk besluiten die om de eerste aflevering van Amika te spelen met Alberto als Merel, de burgemeester als Jan de stalknecht, Samson als de roddelende Marie Claire en Van Leemhuyzen als het achterste van Amika.

Helemaal loos gaat het bonte gezelschap wanneer ze Plop aansnijden. Van Leemhuyzen speelt Klus die een rek meesleurt waar nylondraad aan hangt tot aan de belletjes van zijn kaboutermuts. Door eraan te trekken, gaat de muts omhoog. We komen niet bij van het lachen. Helemaal te gek wordt het wanneer Alberto als Sneeuwwitje verschijnt. Hij moest immers het vrouwtje spelen tussen de kabouters en vergiste zich van rol met dwergen, wat ook kleine wezens zijn. “Hoe lopen jullie erbij!” zegt Gert. “Heb je je zelf als eens bekeken. Vader Abraham.” antwoordt Alberto, verwijzend naar Gerts grijze nepbaard, omdat ie de rol van Plop speelde.

Koen Crucke speelt hier de rol van het jaar als Sneeuwwitje. Flirtend naar Gert zet hij “Eens komt mijn prins voorbij” in, uit de tekenfilm Sneeuwwitje. Verhulst moet zich duidelijk inhouden om niet te lachen. “Het zal voor een andere keer zijn” zegt Sneeuwwitje dan waarop ze afgaat. Ge-wel-dige scène.

Ook K3 moet eraan geloven. De Burgemeester treedt als zwangere Karen aan, Van Leemhuyzen als Kristel en Alberto als Josje. Alledrie hebben ze een wit jurkje met regenboog aan. De roze botjes werden vervangen door groene rubberlaarzen, wat het geheel toch iets mannelijker maakt. Uiteindelijk komt Gert ook opzetten als dé Josje. K4 dus, en dat is een iemand te veel. Paulette en de afgevaardigde kunnen er allemaal niet om lachen. Die laatste verscherpt ondertussen zijn uitdaging. Als ze Paulette niet vrolijk kunnen maken, verliest de burgemeester zijn job…

De tachtig minuten durende show zit uiteraard vol Samson en Gert-nummers. Maar ook liedjes van Amika, Mega Mindy, K3 en Sneeuwwitje worden gezongen. Opvallend is dat Studio 100 koos om vooral medleys te brengen rond een thema. Zo begint de show met een Samson en Gert kerstmedley en volgen nog een medley rond slapen, verliefd zijn, vriendschap, beroepen en de zee.

Vonden we vorig jaar de Samson en Gert Kerstshow al hilarisch, ook om zijn dubbele bodems die eerder voer zijn voor de mama’s en de papa’s, dan overtreft Studio 100 dit jaar echt álles. Het live-orkest, kinderkoor, ballet en prachtige decor met lampions, draaimolen en een smoutebollenkraam, zorgen dat de show visueel en op vlak van geluid aantrekkelijk is. Jammer dat op de première de micro’s van sommige koorleden niet volledig open stonden. Dat viel vooral op wanneer Gert telkens met één van hen samenzong. Ook het vuurwerk kwam te laat, namelijk na afsluiter “Samsonrock”. “Ho dat kwam ook op tijd” gaf Verhulst meteen aan de zaal mee. De technici weten wat hen te wachten staat: geconcentreerd blijven bij de show en de aandacht bij het technische draaiboek houden.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Medley Bim Bam Bom, Rinkelbel, Vrede op aarde, Dan is het Kerstmis
 2. Medley Slaapliedje, Het Spook van de opera, Samson is bang
 3. Op op alles is op
 4. Medley Lieve Samson, Vrienden voor het leven, Vrolijke vrienden, Beste vriend op aarde
 5. Amika
 6. De wereld is mooi
 7. Eens komt mijn prins voorbij (uit Sneeuwwitje)
 8. Medley Als je heel erg veel verliefd bent, Verliefd zijn, Ik ben verliefd
 9. Ik ben Mega Mindy
 10. Medley Het kasteel van koning Samson, Brandweer, Kapitein, Piloot
 11. MaMaSé
 12. Medley Wij zijn piraten van de zee, Roeien, Springen in de zee
 13. Samsonrock


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter