PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Overdrijft HLN.be systematisch over het aantal toeschouwers in haar concertrecensies?

zondag 05 maart 2023


Overdrijft

Concertnews.be stelde het vorig jaar al vast bij een recensie die HLN.be schreef over het concert van Camille in de Lotto Arena. Dat wat HLN.be publiceert niet altijd strookt met de feiten. Toen vielen we van onze stoel wanneer we lazen dat er 40.000 toeschouwers naar de Lotto Arena begin november getrokken waren. De journaliste in kwestie kwam aan dit cijfer door 5 keer 8.000 te rekenen. Een vergissing. 8.000 toeschouwers haalt het kleine broertje van het Sportpaleis enkel wanneer er sprake is van een staand middenplein. Dat was hier niet het geval. Kinderen, jongeren, en volwassenen zaten allemaal op een stoeltje wat de maximumcapaciteit op zo’n 25.000 toeschouwers bracht, of dus 5x5.000, of zo’n 15.000 minder dan het verslag beweerde.

Op 25 februari dit jaar lazen we dan weer in de intro van de recensie van het concert van Lizzo in het Sportpaleis het volgende: ‘Lizzo (34) trakteerde een afgeladen Sportpaleis vrijdag op een masterclass in zelfliefde.’ Volgens dubbel gecheckte info die Concertnews.be ontving, was het Sportpaleis die avond echter niet uitverkocht terwijl deze recensie dat wel doet uitschijnen. Het balkon bleef namelijk dicht. Er waren dan ook maar zo’n 10.000 toeschouwers. Met een staand middenplein kan het Sportpaleis overigens makkelijk het dubbele van deze capaciteit aan. Om kort te gaan: je kan bezwaarlijk stellen dat het er ‘afgeladen’ was. 

Helemaal verbaasd waren we toen we op woensdag het verslag van HLN.be over het laatste concert van Panic! at the disco in ons land lazen. Er waren zo’n 6.000 toeschouwers naar de grootste concertzaal van het land afgezakt. Ook nu bleef het balkon dicht. Op het middenplein was er ruimte te over (zeker vanaf de front of house) en wanneer je naar de tribunes keek, zag je zeer veel lege stoelen. Het lijkt erop dat deze band beter van zaal had geruild met Bring me the horizon want die band stond wél voor een uitverkochte Lotto Arena te spelen op hetzelfde moment. Op HLN.be lazen we over het concert van Panic! at the disco echter: ‘De band stond gisteren voor de allerlaatste keer in Antwerpen, voor een gezellig druk Sportpaleis.’ Gezellig druk? Een twee derde leeg Sportpaleis: écht?

Concertnews.be vraagt zich af of het bij deze kleine steekproef om toeval gaat dan wel of de publieksopkomst systematisch véél positiever beschreven wordt door HLN.be dan in werkelijkheid het geval was. Feit is dat je gerust kan stellen dat men drie keer inhoudelijk de mist in gaat.

‘Leest er iemand op de HLN.be-redactie dit soort stukken na op juistheid?’, vraagt Concertnews.be zich dan ook af.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter