PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De 5 beste versies uit Liefde voor Muziek 2023

dinsdag 16 mei 2023


De

Foto: VTM

Vorig jaar was het onze bedoeling om net als bij alle andere edities van Liefde voor muziek waar we verslag over uit brachten, om onze top 5 op te lijsten met de beste covers die we dat seizoen hoorden. Onze berichtgeving rond dit tv-programma werd toen helaas tegen onze wil abrupt onderbroken. Dit jaar nemen we draad terug op.

Zoals steeds brengt Liefde voor muziek covers van een eclectisch gezelschap artiesten. Sommige zijn ronduit slecht of middelmatig. Andere steken er met kop en schouders boven uit.

Dit zijn de 5 beste versies van het negende seizoen van Liefde voor Muziek:

1. (VW: 1) Daan – Onderweg

Met ‘Onderweg’ covert Daan op grootse wijze een van onze lievelingsnummers van Stef Bos. Wat opvalt, is dat het Nederlands Daan best wel goed afgaat zowel wanneer ie zingt als wanneer hij de song in parlando brengt. Heerlijk is die theatraliteit (tot en met de manier waarop ie afgaat, het tegenlicht tegemoet terwijl het klankbedje stelselmatig verkleint tot het tikken van het ritme op de woodblock) die hij in het filmische arrangement steekt. Bob Dylan (met die woordjes op papier) meets Johnny Cash in deze sublieme versie.

2. (VW:2) Günther Neefs – Victory

Je voelt het gewoon in dit arrangement van Victory. Dat Günther Neefs zijn grootste droom beleeft om eens een James Bondnummer live te mogen brengen. Deze versie van de hit van Daan refereert dan ook naar verschillende Bondthema’s. Onder andere de piano, strijkers, dwarsfluit, buisklokken en koperblazers zorgen voor een heerlijke volle klank. Wat Neefs met Daans song deed, was gedurfd. Hij kleedde het uit, maakte het donker en stak er een vreemde spanning in volgens Daan. "Ge meent het wel, maar het is om schrik van te krijgen, ge wordt er in opgezogen. Wauw. Ik vond het kei mooi." aldus Daan. En of.

3. (VW: 3) Stef Bos – Vergeetmuziek

Wanneer een artiest uit zijn comfortzone treedt, levert dat meestal iets boeiends op. Bij Stef Bos is het niet anders wanneer ie in de aflevering die rond Jaap Reesema draait Armin van Buuren feat. Jake Reese’s ‘Need You Now’ covert. Stef heeft nochtans niet zo veel met dance, met ‘marsmuziek’ omdat die beat altijd op de eerste tijd zit ook. Ook daarom vond ie het te gek om hieraan te werken. Bos maakt al jaren muziek waarop wij onszelf onthouden, die confronterend is. Maar een Engelsman zei ‘m ook dat er zoiets bestaat als vergeetmuziek, waardoor je jezelf kunt vergeten en daar wou ie kennelijk deze keer eens mee aan de slag terwijl ie voor alle duidelijkheid wel kritisch blijft in zijn lyrics. In Bos’ versie gaat de song over twee mensen die niet tot bij elkaar geraken, die er niet in slagen, over welke technische snufjes ze onder andere mogen beschikken, om contact te maken met elkaar. In dit geval gaat het over een jongen die contact wil maken met een meisje. Maar die zit in haar bubbel.

4. (VW: 4) Jaap Reesema – Hoe kon ik zo dom zijn?

Drums, elektrische gitaar, maar vooral een overheerlijke begeleiding op toetsen. Die vormen de ideale muzikale ingrediënten van Jaap Reesema’s aanstekelijke versie van Metejoors ‘Hoe kon ik zo dom zijn?’. Toegegeven, de aflevering die in het teken stond van Metejoor vonden we nu al een van de zwakste afleveringen van het negende seizoen van Liefde voor muziek. Een van de vreemdste momenten uit die aflevering vonden we het fragment waarin we Hanne van K3 even aan haar bil zagen krabben op haar strandstoel aan het zwembad. We blijven het kortom bizar vinden dat sommige zaken de eindmontage halen. Het arrangement van ‘Hoe kon ik zo dom zijn?’ stak er muzikaal met kop en schouders bovenuit hoewel we Daans over the top ‘Metejoor’ dat wij bijzonder sarcastisch interpreteerden ronduit hilarisch vonden. De opbouw, het ‘oho’ integreren tot het zachtjes neerleggen op het einde: deze versie van ‘Hoe kon ik zo dom zijn’ is gewoon af. En wat het helemaal leuk maakt, is de verwijzing naar Jaaps ‘Nu wij niet meer praten’ die ie erin gestoken heeft.

5. (VW: 5) K3 – Awuwa

‘Awuwa’ past Julia, Marthe en Hanne als gegoten. Let ook op de prima meerstemmige samenzang bij die drie. ‘Zij wil dansen dansen. Altijd blijven dansen.’ zit qua ritme heel goed. Het is een van de weinig swingende nummers van Stef Bos. De song die begin jaren ’90 geschreven werd gaat over de liefde, de schoonheid van het leven en optimisme en blendt dan ook perfect met de wereld van K3. ‘Fokking wonderlijk’ vindt Stef Bos het dan ook terecht. Toegegeven, wij zeggen vaak ‘awoe’ tegen wat we K3 live horen presteren de jongste jaren. Maar het mag dus ook eens een ‘awuwa’ zijn. Meer van dat.

OUT:
Portland – Back home

Günther Neefs – Waterfall

Günther Neefs – Wat een wonder

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter