PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De twaalf ★★★★

zondag 3 september 2023VRT 1

De

‘Ge gaat moeten kiezen, Anton;  zij of gij’ klinkt het al meteen in het begin van de eerste aflevering van de achtdelige dramareeks De twaalf: de Assepoestermoord. Het is het dilemma dat advocaat Frank Dedoncker (Peter Van den Begin) aan zijn cliënt, de 48-jarige Anton Bergman (Koen De Graeve) voorlegt. Samen met zijn 20-jarige stille, kwetsbare introverte dochter Julie (Lou Miller die bijzonder overtuigend een complex personage weet neer te zetten dat stil en introvert lijkt, maar wel degelijk kan uitbarsten) wordt Anton beschuldigd dat ie de 44-jarige Marianne Coens (Katrien De Ruysscher) gruwelijk om het leven gebracht zou hebben. Zij was brasseriehoudster. Hij een caféuitbater die aan de rand van het faillissement stond en daarnaast ook een functie bekleedde als Schepen van Cultuur en Sport. ’12 pipo’s’ zullen over hun leven beslissen en de kijker kan nu tijdens 8 zondagen op VRT 1 zich mee buigen over de schuldvraag.

De feiten dateren van 7 augustus 2021 in Wijnegem. Marianne Coens werd neergeslagen, van de trap geduwd en dan verstikt. Of dat het gevolg kan zijn van een tragisch ongeval lijkt ons alvast weinig waarschijnlijk. Wat er zich die dag heeft afgespeeld is ondertussen een beetje duidelijk. Marianne (Lou’s stiefmoeder) en haar papa hebben een hoogoplopende ruzie gehad. Daarbij is een spiegel in de kamer gebroken.

In De twaalf: de Assepoestermoord verklaart Lou dat zij haar moeder van de trap geduwd heeft, dat het een ongeval was na een meningsverschil. Ze heeft er niet aan gedacht om de hulpdiensten te bellen, maar is gewoon gaan feesten. Haar vader was niet thuis. Hij was zat zo verklaart ie en in de zetel in slaap gevallen. De volgende ochtend pas ontdekte ie toen ie naar de kelder ging om meer drank te gaan halen, het lichaam van zijn geliefde. Maar ook hij was het niet die om hulp is gaan zoeken volgens zijn verklaring, dat was Dennis Pycke (Wouter Hendrickx), de ex van Marianne die toevallig op bezoek kwam, iets wat niet vaak voorviel.

Dennis is triatleet geweest en coacht nu nochtans Julie. Samen met Marianne heeft ie een dochter: Romy (Emma Van Raemdonck). Aan één dochter had Marianne genoeg, verklaart Anton. De relatie tussen Julie en haar stiefmoeder zou dus niet al te best zijn geweest. Aanleiding voor hun ruzie zouden haar slechte cijfers op school geweest zijn. Als straf zou ze niet meer aan triatlon mogen doen.

Het is duidelijk dat De twaalf: de Assepoestermoord die Kaat Beels (Tabula rasa, Beau Séjour) regisseerde naar een scenario van Roel Mondelaers (Beau Séjour 2) en Nele Meirhaeghe (Black) vooral de kaart trekt van relaties die onder druk staan. De serie focust immers niet alleen op hoe Julie, Anton en Marianne zich tot elkaar verhielden, maar toont ook andere personages die worstelen met anderen.

De advocate van Julie, Claire Verlinden (Inge Paulussen), heeft het bijvoorbeeld knap lastig met de strategie die haar confrater Dedoncker hanteert: ‘Gij zet de vader op tegen zijn eigen dochter’. Romy blijft twijfelen of haar stiefzus Julie wel schuldig is terwijl de kijker wel ziet hoe Julie uithaalt naar haar celgenote Lea (Manuella Voeten) wanneer die haar ‘Forever’ halsbandje vastheeft, een sieraad dat duidelijk een emotionele waarde heeft voor het meisje. ‘Geef terug of ik maak u kapot!’ klinkt het dan fel. En dan is er nog iets anders. Julie komt te laat aan in de rechtszaal wat de rechter als een incident beschouwt.

Gerechtsjournaliste Nico Willems (Emilie De Roo) die deel uitmaakt van de jury - ‘Is dat nu ook al nieuws?’ – zit dan weer in een erg stressvolle situatie thuis. Haar vijftienjarige zoon Kobe wordt op straat beschuldigd van het verspreiden van naaktbeelden van zijn 14-jarige ex Jeanne op de website geenschaamte.nl onder de schuilnaam Firestarter ‘Een kutnummer van The Prodigy’ aldus Nico waar wij het alvast niet eens mee zijn. Is hij dader of slachtoffer? Want het ziet ernaar uit dat die jongen zwaar gepest wordt op school. Zo stinkt zijn trui naar pis…

De zachte Catherine Degryse (Chris Nietvelt) is bediende bij de mutualiteit en wil goed doen voor iedereen. Wanneer de koffiemachine niet werkt, is zij het die de inhoud van haar thermos deelt met andere juryleden. Doet ze dat zo maar of om zo invloed te kunnen hebben op de anderen? Nietvelt zet andermaal een sterke bijrol neer. Een dankbaar personage dat alleen komt te staan wanneer haar dochter naar het buitenland vertrekt en haar man er vandoor is met een jongere vrouw. Vindt zij de liefde terug bij Jacob (Jobst Schnibbe), een collega-jurylid? De strenge immo-makelaar Murad Koumiza (Yassine Ouaich) blijkt dan weer met een geheim te leven dat terug opduikt wanneer een ex-druggebruikster, zijn oudere zus nog wel, terug in zijn leven verschijnt.

Simon (Bart Hollanders) is in het dagelijks leven magazijnier. Hij is ook opgeroepen als jurylid voor dit proces maar worstelt al een tijdje om de balans te vinden tussen privé en werk. De zorg voor zijn vrouw Esther (Anemone Valcke) begint steeds meer van hem te vergen. Sterke pijnstillers volstaan niet meer voor haar om de zware pijnen die ze heeft te verzachten nadat ze drie jaar geleden een dwarslaesie heeft opgelopen na een surfongeval en zo in een rolstoel beland is. En verder hebben we nog Ivo Muylle (Dirk Van Dijck). Hij is de advocaat van de burgerlijke partijen. Hij laat zijn dochter Charlotte Muylle mee pleiten. Maar ook deze vader-dochterrelatie komt onder druk te staan. Zij vraagt zich na een tijd immers af of de strategie die haar vader volgt wel de juiste is.

Hulde aan de belichters van De twaalf: de Assepoestermoord: Anouk Hasaers en Tim Janssens en fotograaf Jordan Vanschel. Mede dankzij hun werk weet Kaat Beels de perfecte mysterieuze sfeer te scheppen in deze dramaserie.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter