PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Hauser ‘Rebel With A Cello’ ★★★★

woensdag 8 november 2023Sportpaleis Merksem

Hauser

De Kroatische Stjepan Hauser is meer dan alleen maar een mooie verschijning. Hij is dynamisch, heeft gevoel voor humor en is een uiterst getalenteerd cellist. Als helft van het duo 2Cellos trekt hij nu alleen de wereld rond. In het Sportpaleis in Antwerpen bewees hij alvast dat hij ook in zijn eentje kan zorgen voor een lekker feestje. Alhoewel. Hij stond natuurlijk niet alleen op het podium. Om live voldoende variatie en power te kunnen leveren, had hij voor de gelegenheid een 8-koppig strijkensemble en zeven extra bandleden mee. In het eerste deel van de voorstelling nam hij ons met de Titanic mee langs Leonard Cohens schietgebedje tot aan de Black Pearl. Onder leiding van Jack Sparrow voeren we dan naar tropischere oorden om daar een heuse Latin-party te houden.  ‘Let’s Get Loud’ en ‘Livin’ la Vida Loca’ leidden naar het zwoele ‘La Isla Bonita’. De temperatuur in het Sportpaleis was ondertussen merkbaar gestegen en zowel op als voor het podium was het één groot feest geworden.  Via een korte omweg op de rockende ‘Highway To Hell’ kwam iedereen aan in de dansclub waar de percussionist de rol van verleider overnam van Michel Teló in ‘Ai Se Eu Te Pego’.

Terwijl het strijkensemble en de toetsenist de intro van ‘Now We Are Free’ alvast hadden ingezet verscheen in een los, groen hemdje de jonge halfgod Stjepan Hauser op het podium van het Sportpaleis met in zijn hand een hypermoderne, slanke cello. Alles aan de opkomst straalde jeugd en dynamiek uit en dat werd ook de teneur van ‘Rebel With A Cello’. Zelfs wanneer hij ‘Love Theme From The Godfather’ speelde dat origineel in 1958 werd gecomponeerd, straalde zijn manier van spelen en het schijnbaar gemak waarmee hij de melodie uit zijn instrument tovert een grote speelsheid uit die in niets deed denken aan een saaie cello-concertante. 

‘Rebel With A Cello’ was een heus show-concert waarbij op de achtergrond live-beelden van wat er op het podium gebeurde, afgewisseld werden met videoclips en graphics. Zo zag je Hauser verkleed als Phantom spelen op een klassieke cello terwijl hij ondertussen live op het podium zijn geliefde moderne cello eens stevig onder handen nam om ook het ruwe kantje van dit normaal zo warme instrument naar boven te brengen.

‘My Heart Will Go On’ bracht de meest romantische kant naar boven. ‘Caruso’ liet het melancholische kantje van de cello horen en eindigede op een lage eindnoot die recht naar je buik ging. ‘Waltz no.2’ had dan weer dat frivole. Af en toe speelde Hauser eens een stukje pizzicato op cello; hij flirtte wat met de strijkerssectie; hij flirtte wat met het publiek en maakte er een spel van. Het was speels, luchtig, frivool … en toch nog goed gespeeld. In het Latin-deel van de show ging Hauser zelfs op de grond liggen terwijl hij cello speelde en dan nog bleef hij goed spelen. 

Hauser liet zien en horen dat cello spelen hip, jong en bruisend kan zijn. Vanaf ‘Let’s Get Loud’ stonden alle muzikanten mee op het podium en barstte het feest in alle hevigheid los. Er kwam een warme rode gloed in de belichting en de temperatuur steeg enkele graden. De combinatie van blazers, extra percussie en elektrische gitaar zorgde voor een erg volle sound. Hauser en zijn bende hadden er zin in en de partysfeer sloeg van het podium over naar het publiek. ‘Volare’ en ‘Bamboléo’ deden de sound van de Gipsy Kings herleven en ‘Waka Waka’ zette de feesttrend door. 

De eerst toegift leverde gelukkig wat afwisseling in deze Latin Fiesta door ons mee te nemen naar het ruigere werk van AC/DC. Hausers versie van ‘Highway To Hell’ ging er dan ook in als zoete koek en werd door het aanwezige publiek vlot meegezongen. Daarna gingen we via de Italiaanse klassieker ‘Bella Ciao’ terug naar de Latin sound om dit cello-festijn af te ronden. Hauser had zijn bijnaam ‘Rebel With A Cello’ eer aan gedaan en beloofde alvast om in de toekomst nog eens af te zakken naar het Sportpaleis in Antwerpen.  

< Sascha Siereveld > 

De setlist:

 1. Now We Are Free
 2. Love Theme From The Godfather (Speak Softly, Love)
 3. The Phantom Of The Opera
 4. My Heart Will Go On
 5. Caruso
 6. Hallelujah
 7. Waltz no.2
 8. Libertango (I’ve Seen That Face Before)
 9. Game Of Thrones
 10. Pirates Of The Caribbean
 11. Let’s Get Loud
 12. Livin’ la Vida Loca
 13. Sway
 14. Despacito
 15. Señorita
 16. La Isla Bonita
 17. Conga
 18. Volare (Nel Blu Dipinto Di Blu)
 19. Bamboléo
 20. Waka Waka (This Time For Africa) 

Bis:

 1. Highway To Hell
 2. Bella Ciao
 3. Balado Boa
 4. Ai Se Eu Te Pego / No Woman, No Cry


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter