PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Prince - Werchter Boutique

zaterdag 10 juli 2010Festivalterrein Werchter

Prince
Foto: Livenation

“Het was de max” horen we een meisje in pittig West-Vlaams aan de gsm zeggen terwijl ze verder richting de shuttles naar het station van Leuven stapt. In alle rust gaat dat, een groot verschil met vorige week. Op dat vlak haalt Werchter Boutique een veel volwassener publiek van muziekliefhebbers die vooral gaan voor de optredens. Prince bezorgde hen het optreden  met in een eerste deel vooral veel hits. Het tweede uur bewees dat minder bekende songs ook voor heel wat ambiance op de wei konden zorgen. Dat het toen droog bleef had daar wellicht iets mee te maken.

Prince was zo’n drie kwartier vroeger aan zijn optreden begonnen met “Let’s go crazy”. Om half negen zette de band al meteen een overtuigende sound neer. Reden voor om vroeger te beginnen was de regen die maar bleef uit de lucht vallen. Langer wachten zou wellicht sommige doorweekte toeschouwers  stimuleren om rechtsomkeer te maken. De festivalwei was trouwens minder dan halfgevuld. We schatten in het beste geval dat er uiteindelijk zo’n dertigduizend mensen toch nog de weg hebben gevonden naar Werchter, ondanks de stevige onweersbuien. 5000 Daarvan, waaronder enkele VIPS tastten dieper in de buidel om het optreden helemaal van voor in de Golden Circle te mogen meemaken. Niet echt democratisch, op Rock Werchter is die pit groter en wordt en “First come First served”-principe gehanteerd.

Als derde nummer stond 1999 op het programma waarmee Prince al meteen alle fans in feeststemming bracht. De regen werd gewoon vergeten. De man toonde tijdens “Little Red Corvette” dat hij in zijn carrière gegroeid is als gitarist. Ook bij laatste bis “I love funky Music” bewees hij dat. Al moest zijn elektrische gitaar er op het einde wel deels aan geloven. Ondertussen krijgt de show extra visuele effecten van de weergoden mee die voor en waar bliksemspektakel langs alle kanten van de wei zorgen.

Prince koos weloverwogen “Hot Summer” uit waarbij een knappe rol toebedeeld werd voor de mondharmonica. Een instrument dat we trouwens nog geregeld doorheen de set mochten horen en een prominente rol kreeg. Helemaal perfect gekozen was het daaropvolgende “Purple Rain” terwijl het opnieuw begon te gieten over de wei. Dit nummer, knap meegezongen door het publiek, voorzien van purperen spotlights die zich richtten op de regen, en de camera’s die dat effect registreerden,  zorgde voor een onmiskenbare meerwaarde tijdens dit nummer. Of hoe een combinatie van factoren kan zorgen dat ondertekende dit moment nog lang zal bijblijven.

Prince liet ook de tijd om zijn muzikanten een voor een te laten schitteren. Shelby Jones, een vrouwelijke backing vocal mocht de gospelsong “In the arms of an angel” brengen waarna ze samen in duet ging met Prince tijdens “Nothing compares to you” dat ook al voorzien werd van een gospeltouch. “Let’s get this party started” riep Prince waarna de tonen van “Kiss” over de wei te horen waren. Eén groots feest. Later riep hij iedereen op om de gsm boven te halen wat voor een knap lichteffect zorgde.

Niet al te veel show voor de rest. Het podium was dat van Rock Werchter maar met achteraan een ovaal ledscherm waarop visuals en camerabeelden werden geprojecteerd. En dat was het dan. Nergens het logo van Prince aan de zijkanten bij de luidsprekers te merken. Nog opvallender was dat er geen merchandising van deze headliner te koop was op de wei. Dat hebben we nog niet al te vaak meegemaakt. Zelf droeg Prince trouwens een alleraardigst wit t shirt met rolkraag. Op het stuk textiel zijn kleurrijk portret ten voeten uit dat ook gebruikt werd voor de affiche. De zanger koos om dat te combineren met een witte lange broek.

Prince kwam 4 keer bissen en coverde onder andere “Dance (disco heat)” van Sylvester. “I’m from Minneapolis. This is how we party” zei hij toen hij Partyman aankondigde. Een nummer dat perfect dat twee uur durend feestje samenvat.

< Bert Hertogs >

De setlist: 1. Venus de Milo 2. Let's Go Crazy 3. Delirious 4. Let's go crazy part 2 5. 1999 6. Little Red Corvette 7. Controversy 8. Take Me With U 9. Guitar 10. Hot Summer 11. Purple Rain 12. Angel (cover Sarah McLachlan) 13. Nothing Compares 2 U 14. Kiss 15. Mountains 16. Shake Your Body (Down To The Ground) (cover Jackson 5) 17. Everyday People (cover Sly & The Family Stone) 18. I Want To Take You Higher (cover Sly & The Family Stone) Bis: 20. Forever In My Life 21. Ol' Skool Company Bis 2: 22. Dance (Disco Heat) (cover Sylvester) Bis 3: 23. Partyman Bis 4: 24. Musicology 25. Love Rollercoaster (cover Ohio Players) 26. Peach 27. God instrumental


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter