PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ghostbusters frozen empire ★★★

vrijdag 29 maart 2024Kinepolis Antwerpen

Ghostbusters

Een 6,2 geven de bezoekers van Kinepolis aan Ghostbusters frozen empire. Dat is een voldoening en dus geen onderscheiding. Ook nu kunnen we ons perfect vinden in wat cinemabezoekers er zelf van vinden. Deze Ghostbusters neemt namelijk te veel tijd (zo’n 80 minuten) om uiteindelijk tot dé confrontatie te komen tussen de helse God Garraka (neergezet door poppenspeler Ian Whyte) die via telepathie impact heeft op het gedrag van andere geesten maar vooral ook in geen tijd het kan laten vriezen, zelfs in volle zomer. Wie angst voor hem heeft, vriest dood. Het laatste wat je dan ziet, is je eigen tranen bevriezen.

De context waarin de Ghostbusters werken, is niet makkelijk. Ze hebben het namelijk verkorven bij de burgemeester van NY Walter Peck (William Atherton), de pers en bij uitbreiding de publieke opinie omdat er de laatste tijd veel nevenschade is bij hun acties om geesten te vangen. Gevolg is dat de vijftienjarige Phoebe (Mckenna Grace) niet meer mee op missie mag, wat haar duidelijk niet zint omdat ze wel degelijk iets extra’s toevoegt aan het team met haar kennis en nieuwsgierigheid in wetenschap.

Helemaal alleen gaat ze dan ook in open lucht schaken tegen zichzelf. Tot de schaakstukken van de overkant plots vanzelf beginnen mee te spelen. Zo ontmoet ze Melody (Emily Alyn Lind), een geest die voor altijd een tienermeisje zal blijven. Ze heeft nog 1 lucifer op zak en is op zoek naar datgene wat haar nog op aarde houdt, iets onafgewerkt dus.

De twee worden vrienden, en je voelt zelfs vanuit Phoebe een zekere aantrekking/fascinatie tot die geest. In die zin dat ze zelfs voor twee minuten in dezelfde staat wil vertoeven als haar vriendin. Maar net dan, op het moment dat het meisje het beïnvloedbaarst van al is, slaagt Melody erin om via haar Garraka uit een bol in messing vrij te laten. Het gevolg laat zich raden: de andere geesten geraken vrij; plots is het winter en bevriezen mensen op straat.

Het is niet de eerste keer trouwens dat Garraka bevrijd werd. In 1904 zo zien we in de openingsscène, was dat namelijk al het geval. Toen doodde ie alle leden van de Manhattan Adventurer’s Society, die de bol uit messing waarin ie zat aan het bestuderen waren, door de kamer waarin ze zaten te laten bevriezen. Wie dat wel overleefde was de grootmoeder van Nadeem Razmaadi (Kumail Nanjiani) die een harnas uit messing droeg en de bol waarin Garraka zat, in haar handen had.

Wanneer zijn grootmoeder dood is, biedt Nadeem – onwetend – de bol aan Ray (Dan Aykroyd) aan voor een prijsje. Die ontdekt al gauw dat er iets in zit en wil er verder onderzoek naar laten doen.  Nadeem blijkt de laatst overgebleven Vuurmeester die Garraka door een combinatie van vuur en messing (terug) in de bol kan krijgen.

De Ghostbusters weten dus dat ze beroep moeten doen op Nadeem om de zaak op te lossen. Alleen is ie zich totaal niet bewust van zijn krachten, heeft ie die nooit uitgeoefend, en blijken die er ook niet vanzelf te komen. Een kaars doen branden dankzij een brandende aansteker die enkele centimeters van de kaars op tafel staat, zonder enig ander object aan te raken: Nadeem zou dat moeten kunnen, hij weet alleen niet hoe.

Slaagt hij samen met de Ghostbusters erin om Garraka terug in de bol te krijgen? Ontdekt Melody wat haar onvoltooide zaak is zodat ze op kan gaan in de kosmos? En wat met Phoebe die uiteindelijk voor alle miserie zorgt? Kan zij als minderjarige (nog) iets bijdragen en mee de oplossing vinden tegen Garraka zonder daarmee noodzakelijk haar vriendschap/liefde/fascinatie om Melody op de helling te zetten?

Dat ontdek je in het 115 minuten durende Ghostbusters frozen empire waar gerust 20 minuten van af mocht. Vooral in de 4DX-versie (de film zelf is enkel in 2D beschikbaar) valt immers heel hard op dat er tijdens de prent grote stukken niks actievols te beleven valt. En de trailer bevat eigenlijk al de grootste actiescène waardoor die – en dat is helaas wel vaker het geval met filmtrailers tegenwoordig – te veel van het narratief verklapt.

Naast de bewegende stoelen, zijn het vooral de gespetter- en watereffecten in je gezicht die het vaakst voorkomen. In het eerste geval gaat het om achtervolgingen, in het tweede onder andere wanneer de slijmerige geest Slimer (neergezet door poppenspeler Kevin Mangold) los door Phoebes broer Trevor (Finn Wolfhard) vliegt wanneer die hem probeert te vangen en wat groen slijm achterlaat…

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter