PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Furiosa: A Mad Max Saga ★★★★1/2

woensdag 22 mei 2024Kinepolis Antwerpen

Furiosa:

Wat een filmfeest is de apocalyptische actiefilm Furiosa: A Mad Max Saga in een regie van George Miller. De prent, die als een spin-off én prequel geldt voor Mad Max: Fury Road (2015) komt helemaal tot zijn recht dankzij de dynamische cameravoering en montage in de 4DX-zalen wanneer daar extra effects zoals fel bewegende stoeltjes aan toegevoegd worden. De film bevat dan ook heel wat achtervolgingsscènes en actie. In die mate dat de bijna twee uur en een half durende prent aan een razend tempo voorbijvliegt, op een klein inkakmoment na rond de twee uur. Neem daarbij nog eens een uitstekende cinematografie, geluid én geweldige acteerprestaties van Anya Taylor-Joy (Furiosa), Chris Hemsworth (Dementus) en Tom Burke (Praetorian Jack) en je begrijpt waarom wij zo laaiend enthousiast zijn.

Furiosa: A Mad Max Saga is een coming of age-verhaal dat zich focust op Furiosa. Al op jonge leeftijd ziet zij hoe Dementus haar moeder vermoordt omdat ze niet meegeeft waar de Green Place of Many Mothers zich bevindt. De enige plek op aarde waar er overvloed aan eten en drinken is. Want daar is elders een tekort aan. Dementus en zijn biker-bende verkeren net als alle anderen in overlevingsmodus. Zij overvallen op gewelddadige manier al wie er op hun pad komt en nemen datgene van hen af, benzine, eten en drinken en wapens, wat kostbaar is. Ze trekken door de woestenij. Dementus slaagt erin een van de drie nederzettingen in te nemen, namelijk Gastown.

Hij onderhandelt met Immortan Joe (Lachy Hulme) om een betere deal te krijgen. Lees: meer eten en drinken in ruil voor brandstof. Joe leidt namelijk de Citadel waar er nog wel wat groen en eten is, en ook moedermelk gebruikt wordt wanneer alweer een zwangerschap niet het verhoopte resultaat oplevert.

Furiosa: A Mad Max Saga speelt zich dus af in een context van schaarste rond primaire bronnen. Er zijn nog slechts drie vestigingen over in de woestenij: Gastown, een soort booreiland, Bullet Farm (waar wapens en kogels gemaakt worden) en de Citadel. Wanneer Dementus vaststelt dat ie steeds meer tegenstand van de bevolking krijgt in Gastown en zijn deal met de Citadel wil heronderhandelen, is dat voldoende voor Immortan Joe en de rest om ten strijde te trekken. Zeker wanneer Jack met lege handen, dus zonder brandstof terugkeert omwille van een opstand, maar zij wél voedsel en drank geleverd hebben.

Hun plan is om naar Bullet Farm te trekken en zich zo te bewapenen voor dé ultieme confrontatie met Dementus. Maar die heeft ondertussen ook die plek in handen gekregen. Jack en Furiosa lopen in zijn hinderlaag wat Jack met zijn leven bekoopt. Furiosa daarentegen weet te ontsnappen en kan de Citadel inlichten. Ze zullen doen alsof ze naar Gastown rijden en zo een hinderlaag creëren voor Dementus wat tot een veertig dagen durende oorlog in de woestenij leidt en uiteindelijk dé ultieme confrontatie tussen een Furiosa die de dood van haar moeder zo veel jaren later wil wreken en Dementus voor eens en voor altijd wil uitschakelen. Hoe dat gebeurde, is voer voor speculatie. De verteller geeft de kijker enkele opties. Feit is dat we de volgende dagen niet meteen geneigd zijn om perziken te eten…

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter