PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Disneyland Paris ★★★★1/2

zaterdag 3 mei 2025Disneyland Paris

Disneyland

Nog tot en met 7 september 2025 kan je in Disneyland Paris naar het grootste muziekfestival ter wereld: het Disney Music Festival. Het allereerste festival ook dat Disneyland Paris organiseert. Uiteraard wou ik daar bij zijn en zo het festivalseizoen 2025 aftrappen.

Toegegeven, naar Disneyland Paris trekken, stond al sinds mijn kindertijd op mijn bucketlist. En nu kwam die kriebel, die goesting terug naar boven dankzij het Disney Music Festival, in combinatie met de bestaande shows die hét Europese pretpark rijk is en een heleboel attracties. Wat opvalt, is dat muziek sowieso alomtegenwoordig is in Disneyland Paris. Al bij het aanschuiven om in een van de twee parken binnen te geraken, word je al meteen ondergedompeld in de Disneymagie. In attracties als “It’s a small world” klinkt het wereldberoemde deuntje van begin tot einde door verschillende kinderkoortjes en culturele stijlen die tevens de diversiteit van de toeschouwers onderstrepen. De enige die wat uit de toon valt, is hier een hyena die ligt te gibberen van het lachen.

Het Disney Music Festival vindt overdag plaats voornamelijk in open lucht. Zo kan je onder andere Rapunzel en Flynn muzikaal ontdekken, kan je dansen met Timon uit The Lion King, swingen op de Latijns-Amerikaanse ritmes van Miguel, Minnie Mouse en haar fanfare Disneyklassiekers horen brengen en Vaiana het beste van haarzelf zien geven. Een eclectische line-up dus.

Deze shows duren ongeveer een kwartiertje. Veruit het grootste optreden dat er te zien is, is het Disney Music Hits Concert in het Videopolis Theatre. Het is een dinershow waar je van kan genieten terwijl je aan het eten bent of iets aan het drinken, maar andere bezoekers kunnen ook gewoon aanschuiven om plaats te nemen op de eerste rijen van het theater zelf.

Het Disney Music Hits Concert trapt af met de speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde ‘Viva la Musique’, een joekel van een oorwurm waarvan je de oho-melodie in no time meezingt en het ritme mee in de handen slaat. Daarna worden klassieker (Hakuna Matata, La fête des fous uit The Hunchback of Notre Dame) en recente hits (o.a. ‘Nobody like U’ uit Turning Red) aan een sneltempo aan elkaar geregen in twee medleys door de puike zeskoppige band (3 gitaristen, 2 toetsenisten waarvan 1 ook de sax bespeelt en 1 drummer), 2 zangers en 3 zangeressen. Daarop volgt een medley met ballads waarin uiteraard onze all-time favourite Beauty and the Beast niet in mocht ontbreken en krijgen we een verrassing van formaat voorgeschoteld. Want niemand minder dan Knabbel en Babbel maken het feestje helemaal compleet als scratchende dj’s en mogen zo onder andere de klassieker ‘When you wish upon a star’ in een hip jasje steken. De twee zelf dragen zonnebrillen, de ene een zilverkleurige hoofdtelefoon, de ander een goudkleurige. Hilarisch.

Hoogtepunt van het Disney Music Festival is de Grand Orchestra Finale om half acht aan Central Plaza. Ons advies voor de beste zichtlijnen: ga in het midden van de cirkel staan dicht bij het gele tijdelijke podium met zicht op het kasteel van Doornroosje. Daar kan je ook zoals wij enkele Dance captains ontmoeten, die uiteraard het werk van de cast beoordelen zodat er steeds topkwaliteit afgeleverd wordt. En dat doen de dansers ab-so-luut.

Ceremoniemeester van dienst is niemand minder dan Goofy himself die een pitteleer draagt en wat verlegen reageert wanneer ie onder luid applaus verwelkomd wordt door de duizenden Disneyfans. Eens ie op het podium staat, begint ie een denkbeeldig orkest te dirigeren terwijl de fonteinen beginnen dansen op de tonen van klassieke muziek. Een verwijzing naar Fantasia is dat uiteraard. Beetje bij beetje zien we vervolgens de verschillende artiesten uit verschillende hoeken Central Plaza opkomen en een van de vier podia daar innemen. Als eersten zijn Rapunzel en Flynn aan de beurt. Daarna volgen nog Minnie, Miguel, Vaiana, Timon, Stitch in Elviskostuum, mocht u het zich afvragen, jawel the King is alive!, en komen we met de cast van het Disney Music Hits Concert, inclusief Knabbel en Babbel aan dé apotheose van het festival waarin ‘Viva la Musique’ een waar anthem wordt dat door duizenden meegekeeld wordt. Wat een song! Wat een ambiance! En dat terwijl er special effects zoals kleurrijke rook en confettislingers vanop het kasteel de lucht ingeschoten worden. Magisch!

Dat alles is nog maar de voorbode van de briljante immersieve avondshow Disney Tales of Magic die om twintig voor elf te zien is vanaf Central Plaza en Main Street, U.S.A. Net zoals alle andere shows en ook attracties is de spreek- of zangtaal afwisselend Frans en Engels. Straffe videomapping, choreo’s van de fonteinen, lasers, vuurwerk, vlammen én drones, zorgen voor een overweldigende finale vlak voor het slapen gaan. De drones zien we tijdens Toy Story voor het eerst de vorm aannemen van saturnus. Het fraaist zijn ze wanneer ze de rode roos uit Belle en het Beest uitbeelden.

De heerlijke twintig minuten durende show, toont verder ook beelden uit Pinokkio, Assepoester, De Leeuwenkoning (met de drones die de vorm aannemen van het gezicht van Mufasa tijdens het bloedmooie ‘He lives in you’), Encanto, Inside Out, WALL-E en Lilo and Stitch. Met de aankomende release van de Lilo and Stitchfilm zijn die twee trouwens zéér aanwezig.

De storytelling van Disney Tales of Magic is tijdloos zoals we gewend zijn van Disney en zet het woord Magie centraal. Soms kan je die kwijt zijn. Soms is ie niet zichtbaar (Inside Out). Dan weer uit die zich in de vorm van de liefde, viert het de vriendschap, zet die het belang van familiebanden in de verf of zoals bij Buzz Lightyear het durven aangaan van avonturen. Finaal stuurt deze magnifieke show de toeschouwers naar bed met de gedachte ‘Vind je magie, omarm die en geef ze door.’

Onze 3 favoriete shows in Disneyland Paris

Naast het tijdelijke Disney Music Festival en de avondshow vallen er sowieso heel wat shows waarin muziek centraal staat, te ontdekken in Disneyland Paris. Ongeacht het weer raden we iedereen aan om een tijdsslot op voorhand te reserveren. De shows zijn namelijk ook bij zeer goed weer enorm populair waardoor het lang aanschuiven vooraf kan zijn. Daarnaast krijgen mensen die een Premier Access-ticket hebben, de show voorafgaand geboekt hebben of een beperking hebben voorrang op de anderen. Vermits alle shows volgens het systeem van vrije zit werken, hebben bovenstaande groepen als eersten kans om de beste plekken, met centraal zicht, in te nemen.

1. The Lion King Rhythms of the Pride Lands: Frontierland Theater (Disneyland Park) 

 The Lion King Rhythms of the Pride Lands is eigenlijk een samenvatting van de musicalversie, gebald gebracht in 30 minuten. De magie blijft overeind. We krijgen verbluffende luchtacrobatieën te zien aan de aerial poles, spiraalvormige constructies in de lucht en de aerial straps (met de finale confrontatie letterlijk én figuurlijk als absoluut hoogtepunt).

Alle hits komen aan bod in exquise arrangementen: van opener Nants‘ Ingonyama/Circle of Life, over I Just Can‘t Wait to Be King, Be Prepared, The Stampede, Hakuna Matata, Shadowland, Can You Feel the Love Tonight, Endless Night/He Lives in You, Simba Confronts Scar tot de Finale (King of Pride Rock/Circle of Life).

Alle lof trouwens aan de opwarmer van dienst die het publiek nog voor het spektakel begon al meteen in de juiste sfeer bracht door hen mee in de handen te laten klappen, Hakuna Matata na te laten roepen én een Mexican Wave in te zetten.

Waarom we deze show helemaal bovenaan ons lijstje zetten? Alleen al om die weergaloze live-versie te horen van Shadowland, is The Lion King Rhythms of the Pride Lands je bezoekje waard. Het behoort ontegensprekelijk ook tot het allerbeste wat we live zowel muzikaal als vocaal te horen kregen in Disneyland Paris en je komt er op choreografisch en acrobatisch vlak ook ogen tekort.

2. Frozen: A Musical Invitation: Theater Animation Celebration (Walt Disney Studios Park)

Frozen: A Musical Invitation wordt voorafgegaan door het hilarisch kortfilmpje ‘Once upon a studio’ waarin we alle bekende Disneyfiguurtjes verzamelen zien geblazen voor een groepsfoto naar aanleiding van 100 jaar Disney. Het een en ander draait danig in de soep en het is dan ook maar de vraag of ze in hun opzet gaan slagen. Scars uitspraak vat het al met al nog het beste van al samen: ‘I’m surrounded by idiots!’ Hi-la-risch. Erg mooi is de aftiteling waarbij Disney iedereen bedankt die hun verbeelding liet spreken, lachte en met hen droomde.

Wanneer het publiek plaatsgenomen heeft op de bankjes, is het tijd om kennis te maken met Kristoff die voor zijn rendier Sven helaas geen ontbijt wist te versieren. Gelukkig heeft Anna wel wortels bij. Nog voor we haar te zien krijgen, hebben we trouwens al ‘Reindeers are better than people’ uit de film mogen horen. Daarna leert Anna ons een choreografie, want nu we met zijn allen uitgenodigd zijn om naar het ijspaleis van koningin Elsa te gaan, wil ze haar zus daarmee verrassen. Nog twee andere hits passeren in deze gebalde show: ‘Love is an open door’ en hét Frozen-nummer bij uitstek: ‘Let it go’.

Frozen: A Musical Invitation geeft de toeschouwers mee dat het belangrijk is om te zeggen dat je van elkaar houdt, vrouwen zoals Anna best ook het initiatief kunnen en mogen nemen om hun geliefde te kussen dan passief te wachten om gekust te worden, maar ook dat de sterkte zit in onze verschillen. Met Olaf die we geprojecteerd zien, zit er ook in deze show een fijne dosis humor. ‘They are staring! Why are they staring?’ vraagt ie zich bijvoorbeeld over ons gedrag af. Erg leuk hoor!

Hou er wel rekening mee dat het aantal toeschouwers dat in het Theater Animation Celebration kan, tamelijk klein is. Zo’n 200 man kan er schatten we in, wat beduidend minder is dan bij de andere shows die makkelijk 5 keer zo veel bezoekers kunnen ontvangen.

Vaak zagen we bij Frozen: A Musical Invitation dan ook een medewerker buiten een bordje in de lucht houden dat de show volzet was. Overweeg dus om je tijdslot vooraf te boeken, zeker in het weekend, tijdens vakanties of op drukke dagen zoals feestdagen en verlengde weekends.

3. Mickey and the Magician: Animagique Theater (Walt Disney Studios Park)

Fantasia 2000 is alweer een kwarteeuw oud, en de originele tekenfilm mag dit jaar 85 kaarsjes uitblazen. De prent draait rond klassieke muziek en rekenen wij tot een van de absolute meesterwerken van Disney. In Mickey and the Magician wordt daaruit ‘De leerling-tovenaar’ geplukt wat de rode draad vormt van deze show.

Mickey krijgt van een tovenaar mee dat ie zijn beloftes moet nakomen. Dat zal ie dan ook moeten zien voor elkaar te krijgen wanneer ie door zijn fantasie te laten werken, afgedwaald is en uiteindelijk er niet toegekomen is om de kamer te kuisen. Gevolg is dat Mickey dan maar bezems tot leven wekte zodat zij de klus zouden kunnen klaren. Maar dat draait even mooi anders uit. Op het einde ligt de kamer namelijk helemaal overhoop. Mickey zal op de een of andere manier toch zijn belofte moeten zien na te komen ook al heeft ie zijn deadline niet gehaald.

In Mickey and the Magician zien we enkele straffe goocheltrucs zoals een zwevende kartonnen doos waaruit een prinses stapt, wordt door het poetsen van de lamp de Geest opgeroepen, komt er een hoed tot leven, en zien we nog enkele sterke verschijn- en verdwijntrucs terwijl tussendoor de bekendste songs en meest geliefde klassieke Disneypersonages de revue passeren, zoals ‘Bibbidi-Bobbidi-Boo’ uit Cinderella, ‘Be our guest‘ uit Beauty and the Beast, ‘The Circle of Life’ uit The Lion King, ‘Friend like me’ uit Aladdin, en ‘Let it go’ uit Frozen.

Helemaal vooraan de show horen we soms het etherisch hoge ‘oho’ uit ‘Into the unknown‘ dat moeiteloos de mysterieuze sfeer weet op te roepen. Moraal van Mickey and the Magician? Echte magie leeft in ons hart. Maar ook: besteed nooit taken uit die je beter zelf doet, en geloof niet blindelings in automatisatie.

TOGETHER: a Pixar Musical Adventure
Studio Theater (Walt Disney Studios Park)
Deze show speelde niet tijdens mijn verblijf. Vanaf 12 juli 2025 is die terug te zien.

Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland
Theater of the Stars (Walt Disney Studios Park)
Deze show speelde niet tijdens mijn verblijf. Vanaf 17 mei 2025 is die terug te zien.

Onze 5 favoriete attracties in Disneyland Paris

Naast shows biedt Disneyland Paris een ruim aanbod aan attracties aan haar bezoekers aan in haar twee parken: Disneyland Park en Walt Disney Studios Park. Wij testten ze uit. Tijdens ons verblijf werd er gewerkt aan de Big Thunder Mountain en de Thunder Mesa Riverboat Landing.

1. The Twilight Zone Tower of Terror - Walt Disney Studios Park

Ik weet dat toen ik een kind was, ik de Parachute Tower in Bobbejaanland ge-wel-dig vond. Maar nooit heb ik dezelfde sensatie gevoeld als toen. De Toy Soldiers Parachute Drop is niet zo hoog, waardoor ik de kriebels in de buik van een vrije val er niet in voelde. Maar dat is wel wat anders bij The Twilight Zone Tower of Terror. Dit is gewoon next-level!

Als je weet dat een van mijn favoriete cult horrorfilms ‘De lift’ van Dick Maas is, en ik ook wel wat dweep met de grandeur uit de jaren ’30 inclusief de glitter and glamour uit het showbizzleven van destijds, weet je waarom ik zo hard hou van deze attractie. Het ganse plaatje klopt gewoon tot in de details, van de architectuur van het gebouw over de letters die scheef hangen of gedeeltelijk gevallen zijn op het bord van het hotel dat de verschillende zalen opsomt, tot de tafel met kaarten, en de lampjes die onder de spinnenwebben hangen. Wat mijn bezoek extra speciaal maakte, was dat de rechter lift plots buiten gebruik bleek wegens een technisch defect wat deze Twilight Zone-ervaring een extra dimensie bezorgde toen de wachtenden voor de lift overgebracht werden naar een andere lift. Zelfs na drie keer blijft dit een waanzinnige attractie waarbij je de longen uit je lijf schreeuwt.

2. Pirates of the Carribean - Disneyland Park

Wist je dat na acht uur ’s avonds het best wel kalm is bij het bootje varen in “It’s a small world” maar even goed bij Pirates of the Carribean met wachttijden van slechts 5 minuten ook wanneer Disneyland Paris hopeloos uitverkocht is? Daar waar we bij de ene gewoon een studioplafond zien met de lichten in, is dat niet het geval bij Pirates of the Carribean. Ook deze attractie deed ik drie keer, en zelfs tijdens de derde keer bleef ik dingen ontdekken. Details van hoe straf de decors en sfeerzetting wel is, via de gezellige bar links waar je langs vaart, over de houten stoelen die ondersteboven op een trap liggen, tot de actie met kanonschoten waar je middenin verzeild geraakt … Pirates of the Carribean is een heerlijke filmische trip in een bootje met een paar leuke afdalingen.

3. Crush’s Coaster - Walt Disney Studios Park

Er zijn weinig rollercoasters die je tijdens een tweede rit meer opwinding bezorgen dan de eerste keer. Crush’s Coaster is dus een zeldzame uitzondering, zeker toen ik tijdens mijn tweede keer met de rug in de rijrichting mocht plaatsnemen en veel meer ontdekte van de inkleding. Daarnaast is het altijd ook wel net dat tikkeltje spannender om een rit te beleven terwijl je niet, hoe donker het er binnen ook is, kan zien wat er voor je ligt.

4. Star Wars: L’aventure continue - Disneyland Park

Qua decibels aan gegil door de bezoekers, komt Star Wars: L’aventure continue aardig in de buurt van The Twilight Zone Tower of Terror. Wellicht heeft dat ook te maken met de harde landing op het einde van deze dolle vlucht in de ruimte in deze vintage simulator. ‘That was so fun!’ noteerden we uit de monden van de allerjongsten die naast ons de tijd van hun leven beleefden. Aan allen die deze attractie nog gaan doen: ‘May the force be with you!’

5. Ratatouille: L’aventure totalement toquée de Rémy - Walt Disney Studios Park

De meest filmische ervaring beleefde ik in Ratatouille: L’aventure totalement toquée de Rémy waarbij je in je karretje in de verschillende scènes gezogen of er net uit getrokken wordt die je het leven zoals het is, als chef-kok rat, je doen gewaar worden. Van vallen, over met een bezem weggejaagd worden tot in paniek je als ratten in de val voelen en op de vlucht slaan: het hoort er allemaal bij, net als de gevaren van een keuken van een restaurant gewaar worden, waar je onder een oven kan belanden of gespetter in je gezicht kan krijgen. Wat dat laatste betreft, mag ik melden dat ik natter uit deze attractie kwam dan uit drie keer Pirates of the Carribean.

Om kort te gaan: er zijn veel festivals die graag attractieparkje spelen door pakweg botsauto’s of een reuzenrad aan te bieden aan hun bezoekers. Maar er gaat niets boven het omgekeerde, wanneer hét attractiepark bij uitstek: Disneyland Paris bovenop haar normale aanbod het wellicht grootste festival ter wereld organiseert: Disney Music Festival. Viva la Musique!

< Bert Hertogs >

Uren onder voorbehoud van wijziging. Sommige belevenissen, shows of evenementen zijn mogelijk niet beschikbaar of kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. Dit kan komen door gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, ongunstige weersomstandigheden, grote onderhoudswerkzaamheden, veranderende openingstijden of sluiting van attracties.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter