PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Ilse DeLange: Incredible

vrijdag 17 september 2010


Cd

Interview: 

Ilse DeLange zit goed in haar vel. Zoveel mag duidelijk zijn. De Nederlandse heeft een opvallend optimistische plaat afgeleverd met “Incredible”. Wanneer we haar in haar loge na een optreden in Antwerpen ontmoeten, straalt ze. Wat wil je, als je zo’n sterk album – DeLange is ondertussen al aan haar zevende langspeler – neerzet, dan ben je in goeie doen.

Enkele maanden na de release van haar album in Nederland verschijnt het ook op Belgische bodem. Niet zo’n slecht idee, het album straalt de sfeer van de lente uit. En hoewel die nu nog met vriestemperaturen ’s nachts nog ver weg lijkt, kijken wij er alvast naar uit. Ondertussen dromen we dan ook graag weg wanneer we deze ontzettend frisse en behoorlijk vrolijke plaat beluisteren.

Welgeteld 2 nummers telden we op deze cd die 12 tracks heeft, die iets minder positief zijn. Adrift bijvoorbeeld, gaat over eenzaamheid en stuurloosheid? Misschien wel het meest depri nummer. Ook de laatste track “Fall” is een intiemere ballad geworden, over een stukgelopen relatie en de herinneringen die stilaan onder een laagje stof komen.

Maar zowat alle andere nummers stralen een levensvreugde uit, een onvoorwaardelijk geloof in verandering, in de liefde. In “Broken girl” is DeLange blij dat hij de stukjes terug tot een geheel maakt, dat hij van een gebroken meisje terug iets maakt. Een dankjewel-nummer dus.

Zeer opvallend is het rijke scala aan instrumenten die we op deze plaat horen. Naast piano, drums en gitaren, kregen ook strijkers, de dobro, mandoline en de marxophone onder andere een plaats op dit album. So Incredible (waar we overduidelijk mandolines en elektrische gitaren horen) kon zo een nummer van The Corrs geweest zijn. DeLange vult allessinds een leemte die er na hun (tijdelijke) stop is ontstaan.

In “We’re alright” wil DeLange dingen ontdekken. “Neem me naar ergens toe waar ik nog niet ben geweest” zingt ze. De levenslust spat uit onze luidsprekers.

Hoe je het ook draait of keert, de liefde komt altijd naar boven. Het heeft geen zin om het te verstoppen, weet DeLange in “Love won’t hide”

Het stevigste nummer is wellicht “The other side”. “Ik ken de weg naar de eenzaamheid, en die ligt helemaal aan de andere kant.” zingt de zangeres die ons wist te zeggen dat liefde haar als thema ontzettend sterk kan inspireren. En dat het goed gaat tussen haar en haar drummer Bart Vergoossen mag duidelijk zijn. Laat ons hopen dat ze aan die zijde professioneel en privé nog lang mag staan. Want een frisse plaat als deze, met een ontzettend heldere en zuivere stem van DeLange is een verrijking van elke cd collectie.

Onze favorietjes op deze plaat: Something amazing, Stay with me, So Incredible en Puzzle me.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter