PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lyenn

zaterdag 16 oktober 2010De Roma Borgerhout

Lyenn

De release van ”The Jollity Of My Boon Companion”, het album van Lyenn is aan ons totaal geruisloos voorbijgegaan. Nochtans zijn de recensies van een kwaliteitskrant en een concurrerende muzieksite zeer lovend over dit debuut. Blijkbaar waren we niet de enigen die iets “gemist” hadden. Lyenn was goed voor zo’n 50 toeschouwers, inclusief gasten, in de foyer van de Roma. De Ultratop kent de band en het schijfje niet…

Een commercieel succes zal de groep nooit worden. Gitzwarte songs brengt ze op een experimenteel bedje van rock en avant-garde met hier en daar een jazzy of zelfs folky touch: met de bouzouki en banjo. Lyenn klinkt mysterieus, donker melancholisch, een tikkeltje nerveus soms met een basklarinet die je rillingen geeft. Met een gevoel voor precisie sleuren ze je als toeschouwer naar beneden. Sommigen volgen daar letterlijk in, door vooraan op de vloer te gaan zitten. Dit optreden staand meemaken, maakt de concertbeleving alleen nog maar moeilijker dan ze al is.

Een verre van hapklare boterham krijgen we dus in onze maag gepropt. Als toeschouwer heb je dan twee mogelijkheden: ofwel verzet je je tegen de sombere emoties en klank die je op je bord krijgt ofwel ga je erin mee. Slechts sommige toeschouwers twijfelen.  Zanger en gitarist Lyenn Jacques zingt feilloos meerdere nummers in kopstem. Asymmetrische muziek, die meer in de richting van uitgewerkte soundscapes past, overtrokken door een mistige sfeer horen we. Een elektrische gitaar wordt met drumstick betokkeld in “Mean lover”. Dan weer slaakt Lyenn kreten uit waarbij de micro voor galmeffect zorgt. “With grace” brengt de  half Britse half Belgische artiest als eerste bis solo aan bouzouki om daarna een nieuw nummer op ons los te laten.

Beklijvend en onaangenaam optreden dat van het publiek (staand) zeer veel verlangt. Een psychosoundtrack die op de maag blijft liggen een waarbij de toeschouwers hun eigen donkere film voor de ogen krijgen. Onze favoriet: Kind of silent.  

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. The oak
 2. Holler
 3. Wistful longer
 4. Mean lover
 5. Daytime
 6. Kind of silent
 7. Above the sun
 8. Our turn
 9. Robert
 10. Forsaken joy
 11. Under your skirt
 12. Seeds and semen

Bis:

 1. With grace
 2. NEW (Turn me down?)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter