Win een boek Surrender!


Bono

Foto: A.W. Bruna Uitgevers

Bono, kunstenaar, activist en zanger van de Ierse rockband U2, heeft zijn memoires geschreven onder de naam Surrender. 

Over de carrière van Bono, een van de meest iconische artiesten van de muziekwereld, is veel geschreven. Maar in Surrender vat Bono voor het eerst zelf de pen op en schrijft hij over zijn buitengewone leven en de mensen met wie hij het heeft gedeeld. Bono neemt ons met zijn unieke manier van vertellen mee naar zijn jeugd in Dublin en beschrijft onder meer het plotselinge verlies van zijn moeder toen hij veertien was, de onwaarschijnlijke manier waarop U2 uitgroeide tot een van de invloedrijkste rockbands van de wereld en zijn activistische strijd van meer dan twintig jaar tegen aids en extreme armoede. Met veel zelfreflectie, openhartigheid en humor gunt Bono ons een gulle blik op zijn leven en de familie, de vrienden en het geloof die hem hebben gesteund, gevormd en uitgedaagd.

‘40 songs, één verhaal’, de ondertitel van Surrender, verwijst naar de veertig hoofdstukken van het boek, die allemaal zijn vernoemd naar een nummer van U2. Bono heeft voor Surrender ook veertig originele tekeningen gemaakt, en een geanimeerde video, verteld door Bono en gebaseerd op een aantal van zijn tekeningen, is vandaag verschenen op Bono’s digitale platforms. De video illustreert een passage uit het hoofdstuk ‘Out of Control’, waarin hij vertelt dat hij op 10 mei 1978, zijn achttiende verjaardag, de eerste single van U2 schreef.

‘De passie waarmee Bono zijn muziek en leven benadert vind je ook terug in dit boek,’ zegt Reagan Arthur, die ook Bono’s redacteur is. ‘Zeven jaar geleden heeft Sonny Mehta, de legendarische uitgever van Knopf, dit boek aangekocht omdat hij wist dat Bono past in de traditie van de grote Ierse verhalenvertellers. Het was een geluk dat Sonny een vroege versie van het boek nog van aantekeningen heeft kunnen voorzien. En het was een nog groter geluk dat Bono niet alleen een dramatische persoonlijke geschiedenis te vertellen heeft, maar ook nog eens een bijzonder talentvolle schrijver is. Surrender is eerlijk, intiem, oneerbiedig en diepzinnig; bijzondere memoires over een bijzonder leven.’

Bono zegt: ‘Toen ik aan dit boek begon, hoopte ik gedetailleerd te beschrijven wat ik tot nu toe alleen heb geschetst in liedjes. De mensen, plaatsen en kansen van mijn leven. Het woord surrender (overgave) is voor mij beladen met betekenis. Toen ik in de jaren zeventig met geheven vuisten (in muzikale zin) opgroeide in Ierland, was het geen voor de hand liggend concept. Een woord waar ik omheen draaide totdat ik voor het boek probeerde mijn gedachten te ordenen. Ik reken nog steeds af met die nederig makende opdracht: overgave. In de band, in mijn huwelijk, in mijn geloof, in mijn leven als activist. Surrender is het verhaal van een pelgrim die worstelt om vooruit te komen… en onderweg beleven we allerlei leuke dingen.’

Over Bono
Bono, de zanger van U2, werd geboren als Paul David Hewson. Hij ontmoette The Edge, Larry Mullen jr. en Adam Clayton op school, en in 1978 richtten ze U2 op. De band bracht zijn eerste album Boy in 1980 uit op Island Records en heeft tot nu toe veertien studioalbums gemaakt waarvan wereldwijd 157 miljoen exemplaren zijn verkocht. Volgens Rolling Stone kent de band als live-act zijn gelijke niet. De 360° Tour (2009-2011) is nog altijd de lucratiefste tournee die ooit door een band is ondernomen. U2 heeft talloze awards gewonnen, waaronder 22 Grammy’s, meer dan alle andere duo’s of groepen, een Oscarnominatie en de Amnesty International Ambassador of Conscience Award. In 2005 werd U2 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.

Naast zijn rol in U2 heeft Bono als activist nieuwe paden geëffend. Nadat hij in 2000 een van de leiders was geweest van de campagne Drop the Debt van Jubilee, wijdde hij zich aan de strijd tegen hiv/aids en extreme armoede. Hij was medeoprichter van de zusterorganisaties one en (red). one is een beweging van miljoenen mensen die strijdt tegen extreme armoede en vermijdbare ziekten. Bono heeft namens one over de hele wereld gelobbyd bij staatshoofden en wetgevende instanties om verschillende programma’s te promoten, waaronder het Amerikaanse pepfar aids-programma, die de afgelopen twintig jaar wereldwijd tientallen miljoenen levens hebben gered. (red), dat met bedrijven samenwerkt om bewustzijn over de aidscrisis te verhogen en fondsen te werven, heeft meer dan 700 miljoen dollar bij elkaar gebracht voor het Global Fund dat aids in Afrika bestrijdt en behandelt. Sinds 2020 strijden one en (red) ook tegen covid-19 en de impact van het virus op de derde wereld.

In 2016 was Bono medeoprichter van The Rise Fund, dat wereldwijde impact nastreeft door te investeren in bedrijven die in overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aansturen op sociale veranderingen en positieve klimaatdoelen.

Bono heeft voor zijn muziek en werk als activist verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder de Freedom of the City of Dublin (met U2), de Chileense Pablo Neruda-eremedaille, de Légion d’honneur van de Franse overheid, een Brits ridderschap en de Fulbright Prize for International Understanding. Time Magazine verkoos hem (samen met Bill en Melinda Gates) tot Persoon van het Jaar. Hij woont met zijn vrouw Ali Hewson in Dublin.

Dankzij A.W. Bruna Uitgevers kan je een exemplaar winnen.Deze wedstrijd is afgelopen. De winnaars zijn ondertussen gekend en ontvangen hun prijs binnenkort.

Nog geen fan van ons op Facebook?
Doe dat dan snel door op de Vind ik leuk-knop hier onder te drukken!
Zo kom je straks als eerste te weten welke andere wedstrijden we op je los laten.

     

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter